Minulla oli suuri ennakkoluulo kaalilaatikkoa kohtaan ennen kuin tein sitä ensimmäistä kertaa. Mieleeni oli noussut suuri määrä vanhoja, epämiellyttäviä muistoja kouluaikojen kaalikääryleistä ja jotenkin oletin saman makumaailman toistuvan myös kaalilaatikossa.

Sitten löysin kiinnostavan kaalilaatikkoreseptin. Alkuperäinen resepti oli tehty broilerille, riisille ja ihan erilaisille mausteille kuin mitä käytän. Sain kuitenkin reseptistä idean laatia omani. Ennakkoluulottomasti näin teinkin. Syntyi resepti, jota tässä kutsun Sannan parhaaksi kaalilaatikoksi, sillä se on hyvää. Aina, kun tätä laatikkoa teen, se katoaa nopeasti ja tekee mieli tehdä uusi laatikko saman tien...

Sannan paras kaalilaatikko

1,5dl esikypsennettyjä ohrasuurimoita

5 dl vettä 

kasvisliemikuutio

n. 500 kaalia pilkottuna pieneksi

pieni nokare paistomargariinia tai voita

400g jauhelihaa (käytin sika-nautaa)

2 dl ruokakermaa (käytin Rainbow 4% kermaa)

2,5 dl vettä

kasvisliemikuutio

 

Keitä ohrasuurimot kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä kypsäksi. Käyttämälläni lajilla tähän meni 35 minuuttia. 

Pilko kaali pieneksi. Laita kuumalle pannulle nokare voita/paistomargariinia ja paista kaalia pannulla noin 10 minuuttia eli kunnes kaali mukavasti pehmenee.

Paista jauheliha pannulla. Lisää joukkoon haluamasi mausteet. Minä tykkään laittaa joukkoon jauhelihamaustetta, oreganoa ja hieman broilermaustetta, josta pidän kovasti.

Valmista pienessä kattilassa kasvisliemi.

Yhdistä kulhossa tai suuressa paistinpannussa kaali, jauheliha ja ohrasuurimot. Sekoita aineet hyvin ja laita voideltuun uunivuokaan.

Lisää lopuksi kerma ja kasviliemi. Paista kaalilaatikkoa 175 asteessa noin tunnin ajan.

Minun uunini tosiaan paistaa sen verran ärhäkästi, että laatikko kypsyy meillä jo 50 minuutissa.

Sitten vain nauttimaan laatikkoa! Hyvää sellaisenaan, raikkaan salaatin kanssa tai leivän kaverina.